Valon tuike pimeässä - halloween ja pyhäinpäivä rinta rinnanPyhäinpäivä ja sitä ennen Pyhäinmiestenpäivä - muistatko vielä nämä nimitykset. Tuota juhlaa me suomalaiset olemme viettäneet jo pitkään. Minulle ja monelle muulle se on pitkään merkinnyt hiljentymistä muistojen äärelle ja kynttilälyhtyjen loistetta haudoilla. Halloweenin myötä tämä päivä on tuonut oheen aivan uuden kaupallisen karnevaalitapahtuman. 

Halloween yhdistää muistelun ja tässä hetkessä yhdessäolon perheen ja ystävien kera. Lapset askartelevat yhdessä vanhempien kanssa kurpitsalyhtyjä, ystävät kutsutaan kylään viettämään karmivia kekkereitä ja lapset kiertävät ovelta ovelle kuin pääsiäisenä konsanaan. Kekriksi tätä jotkut kutsuvat suomalaiseen perinteeseen vedoten. 

Minulle molemmat juhlat ovat yhdessäolon ja ilon juhlia. Kumpaisellakin on oma paikkansa ihmisten elämässä. Toiset hiljentyvät viettämään pyhäinpäivää muistellen rakkaitaan, toiset nauttivat juhlahumusta ja hauskanpidosta isolla porukalla kaiverrettujen kammonaamojen tuikkiessa syksyn pimenevässä illassa. Valon juhlia molemmat.

Ei kommentteja